Warzywa i owoce sezonowe – sezonowość warzyw i owoców

Warzywa i owoce są sezonowe, ponieważ są zbierane w różnych porach roku

Warzywa i owoce są najbardziej znanymi produktami sezonowymi i zazwyczaj są świeże tylko w określonych miesiącach w roku. Najlepszymi przykładami są wiśnie, truskawki, poziomki, maliny, jagody, agrest, a nawet rabarbar. Sezonowe warzywa i owoce są idealne, gdy są dojrzałe, kiedy są najbardziej soczyste i najbardziej pożywne. Również jesienią i zimą możemy skorzystać z dobroczynnych właściwości sezonowych owoców i warzyw.

Warzywa i owoce sezonowe – sezonowość warzyw i owoców

Warzywa i owoce to produkty sezonowe, czyli takie, które pojawiają się w określonych miesiącach w roku. W teorii żywienia sezonowego najważniejsze jest spożywanie ich w ich naturalnym czasie. Sięgając po sezonowe warzywa i owoce, możemy skorzystać z ich najwyższej wartości odżywczej, a także smaku i aromatu. Lato to pora roku z dużą różnorodnością upraw w przyrodzie. Warto więc wykorzystać ten czas na zaopatrzenie się w nasze ulubione warzywa i owoce.

Niektóre warzywa i owoce są zbierane latem – Warzywa i owoce sezonowe

Ciepłe letnie miesiące to okres, w którym mamy dostęp do obfitości kolorowych warzyw. Lato to czas, kiedy możemy kupić świeże pomidory, bakłażan, buraki, brokuły, cukinię, kalafior, fasolkę szparagową, bób, szczaw, szpinak, jarmuż, rukolę, wszelkiego rodzaju sałaty, fasolkę szparagową, ogórki, rzodkiewkę, paprykę, kalarepy, zielone Warzywa W Sezonie Kapusta I Czerwona Kapusta. Dodatkowo możemy użyć świeżo zebranych buraków, pietruszki, marchwi, selera, cebuli i czosnku. Późnym latem na lokalnych targowiskach pojawiają się też pierwsze dynie.
Najpopularniejszymi owocami sezonowymi, które pojawiają się tylko latem, są jagody – truskawki, jagody, maliny, jeżyny itp. Ale nie tylko to! Wśród nich znajdziesz także nektarynki, brzoskwinie czy soczyste, soczyste arbuzy. Czym charakteryzują się te letnie owoce?

Niektóre warzywa i owoce są zbierane zimą – sezonowość warzyw i owoców

Niestety zima to okres, w którym nasze możliwości są ograniczone, głównie warzywa korzeniowe, kapustne i rośliny strączkowe, a wykorzystujemy zapasy zebrane w innych porach roku. Warzywa korzeniowe, takie jak marchew i buraki, są zbierane i dobrze przechowywane jesienią i mogą być spożywane przez całą zimę. Zimą należy stosować kompoty, takie jak ogórki lub kapusta. Oprócz ogórków szklarniowych warto wybrać ogórki kiszone, które zawierają również dobroczynne probiotyki. O to właśnie chodzi w sezonowej żywności.

Warzywa i owoce sezonowe – sezonowość warzyw i owoców

Agrest, truskawki, brukselka, szpinak – to tylko kilka przykładów warzyw i owoców, które dzięki zamrożeniu trafiają na nasz zimowy stół. Podobnie jak inne przetwory, mrożone smakołyki zawierają wiele cennych składników odżywczych, ponieważ są przygotowywane sezonowo. To właśnie wtedy dojrzałe, soczyste warzywa i owoce są zbierane i schładzane do około -18 stopni Celsjusza, abyśmy mogli cieszyć się ich smakiem w innych porach roku. Co ważne, mrożone warzywa i owoce nie tylko zachowują swoje właściwości odżywcze, ale także aromat, smak i konsystencję. Dlatego pozostają elementem zbilansowanej diety po odmrożeniu. Bezwzględnie powinniśmy pokochać mrożone smakołyki, które gwarantują nam dostęp do ulubionych owoców i warzyw przez cały rok. Jednocześnie są bardzo wygodnym rozwiązaniem – w sklepie znajdziesz nie tylko wybór rodzajów warzyw i owoców, ale także mieszanki, które idealnie sprawdzą się na obiad, kolację czy nawet śniadanie (nawet owsiankę).

Blog domowy – warto poczytać